• Koen Suyk

Utrechtse Heuvelrug slurpt energie

HEUVELRUG In vergelijking met de omliggende gemeenten gebruiken de inwoners van Utrechtse Heuvelrug de meeste energie. Ook het verkeer en vervoer zijn een grootverbruiker. Van de regiogemeenten scoort alleen Bunnik slechter. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde, landelijke Klimaatmonitor van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Maar er is hoop, want een zonnestroomproject van de gemeente lijkt redelijk succesvol te worden.

Michiel Schaaij

UITSTOOT Uit de cijfers van het Ministerie blijkt dat de uitstoot van kooldioxide (CO2) in de Heuvelrugdorpen tussen 2011 en 2015 nauwelijks is afgenomen. Jaarlijks ging er in die periode rond de 370 duizend ton koolstofdioxide de lucht in. Omdat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in direct verband wordt gebracht met de wereldwijde opwarming van de aarde, wil de gemeente de uitstoot vóór het jaar 2035 terugbrengen naar nul.

ZONNESTROOM Eén van de stappen op weg naar een energieneutrale Heuvelrug, is het zonnestroomproject dat milieuwethouder Hans Nijhof vorig jaar samen met het Driebergse adviesbureau Econnetic lanceerde. Inzet is de grootschalige plaatsing van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Ook sportclubs en scholen werden opgeroepen om zich aan te sluiten. Volgens een Econnetic is er op de bedrijventerreinen in Utrechtse Heuvelrug plaats voor vijftigduizend zonnepanelen, die meer dan drieduizend huishoudens van stroom kunnen voorzien.

SUBSIDIE Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald, maar toch is de oogst van Econnetic voldoende om het project te starten. Volgens de gemeente is er voor 24 grote daken een overheidssubsidie binnengesleept en kunnen er op relatief korte termijn elfduizend zonnepanelen worden geplaatst. Die zogenoemde PV-panelen kunnen naar verwachting voldoende energie opwekken, om zo'n negenhonderd huishoudens van elektriciteit te voorzien.

MIDDENMOOT Tot dusver nam Utrechtse Heuvelrug op het gebied van zonnestroom een positie in de regionale middenmoot in. De Heuvelrugdorpen moeten Bunnik en koploper Woudenberg ruimschoots voor laten gaan. Over het vervolg van het zonnestroom project wordt momenteel overleg gevoerd tussen de gemeente en Econnetic. Volgens een woordvoerder van het Driebergse bedrijf wordt er volgende maand een bijeenkomst gepland.