• Maartje neemt alvast afscheid van haar jongere broertje

    Marc Satijn

Maartje Baart doet aan vrijwillig vakantiewerk

DRIEBERGEN Veel jongeren zoeken in de zomervakantie een geschikt vakantiebaantje. Waar de één zijn extra geld verdient bij een supermarkt, is de ander actief op een camping of in het buitenland. De komende weken gaan wij op zoek naar hét leukste vakantiebaantje. De Driebergse Maartje Baart (16) gaat zelfs vakantiewerk doen waar ze niets mee verdient: vrijwilligerswerk in Moldavië.

 

Marc Satijn

Normaal gaat Maartje naar het Revius Lyceum in Doorn - waar zij tweetalig onderwijs volgt - en werkt zij bij de Etos in Driebergen. Sinds dat zij vorig jaar op een boederij in Israël heeft gewerkt is reizen helemaal haar ding geworden. ,,Ik wil niet in dure hotels zitten, maar onder de mensen zijn", aldus Maartje, die dit jaar dan ook aanhaakte bij een project van de Driebergse kerken: werken in Moldavië.

 

Samen met 17 andere jongeren en vier begeleiders - waaronder haar vader Hans Baart - is ze afgelopen zaterdag vetrokken per vliegtuig. ,,Gelukkig ken ik nu iedereen die meegaat, maar daarvoor kende ik lang niet iedereen óf alleen van naam", vertelt Maartje, die nu met een hechte groep afreist naar Roemenië, om vervolgens met een busje richting het primitieve Moldavische dorpje 'Crasnoarmeiscoe' door te reizen.

 

DOEL Het belooft geen snoepreisje te worden voor Maartje en haar groepsgenoten. ,,Vanaf maandag moeten wij écht aan de slag. In de twee weken organiseren wij twee kinderkampen van een week: één in het Russisch en één in het Roemeens. Het is best lastig communiceren, want ze spreken totaal geen Engels", aldus Maartje, die tijdens het kamp gaat zwemmen, spelen en knutselen met de kinderen.

 

KLUSSEN Naast dat er een kinderkamp wordt georganiseerd gaat ook een deel van de groep 'klussen'. ,,De groep wordt in tweeën gedeeld, waarvan een deel het kinderkamp doet en een ander deel zich bezig houdt met een opvangcentrum voor gehandicapte kinderen. Wij gaan dat niet helemaal vanaf nul bouwen, want ze zijn er al mee bezig. Wij maken het alleen af en zorgen voor gereedschap en materialen."

ACTIES Alle materialen en de reis zelf kostte geld, wat door de jongeren zelf bij elkaar is verzameld. ,,Wij hebben onder andere 24 uur gevast - van zaterdag op zondag - en zijn vervolgens gaan collecteren in de kerken. Doordat mijn vader had toegezegd zijn hoofd kaal te scheren bij minimale donaties ging het best hard", lacht Maartje, die sindsdien een kale vader had. Naast het vasten hebben ze ook diverse klussen gedaan, waren ze aanwezig op Koningsdag en hebben ze een groot diner georganinseerd in de Grote Kerk, waar ze in totaal enkele duizenden euro's mee ophaalden.

Maartje is dan ook gewend om hard te werken. ,,Sinds mijn twaalfde liep ik al folders, daarna ging ikwerken bij de AH en nu werk in bij de Etos. Daarnaast doe ik ook veel vrijwilligerswerk", aldus Maartje, die totaal nog niet weet wat ze later wil gaan doen. ,,Misschien doe ik nog een tussenjaar waarin ik een half jaar wil reizen. In ieder geval wil ik als vervolgstudie iets met taal, cultuur of godsdienst... en het liefste in het buitenland."

 

Over anderhalve week is ze in weer terug en gaat ze nog met haar familie naar Spanje op vakantie. ,,Bij Spanje denk ik ook wouw, maar dit geeft meer levenservaring."

 

OPROEP Ben of ken jij iemand die ook een leuk of bijzonder vakantiebaantje heeft? Tip ons dan per e-mail via dekaap@bdu.nl.