• Cees Keur
  • Archief
  • Cees Keur
  • Archief
  • Edith Hazelzet

Gerestaureerde theehut geplaatst op Parc Broekhuizen

LEERSUM Sinds vrijdag is de vroegere theehut van landgoed Broekhuizen in gerestaureerde staat te vinden aan de vijver. Het bleek een behoorlijke klus om het zware bouwsel tussen de bomen door te takelen.

Edith Hazelzet

Maarten Stratenus die vroeger bij zijn grootouders op het landgoed logeerde, herinnert zich de theehut nog goed. ,,Deze stond oorspronkelijk niet op de plek waar hij nu geplaatst is - daar was het botenhuis - maar in een bosje van grote rododendrons naast de oranjerie. Langs een pad naar de moestuin dat er nu niet meer is. Het was toen al een bouwval."

Theedrinken in hut was er na de Tweede Wereldoorlog niet meer bij volgens hem. ,,Daarvoor was er niet genoeg personeel meer." Voorheen werd de thee in een hut genuttigd ter bescherming tegen het zonlicht. ,,Anders verloor je je teint en kon je als werkende worden beschouwd."

De oude foto van de hut stamt uit 1905. Hierop is links de grootmoeder van Maarten Stratenus te zien, Christine Stratenus geb. Pauw van Wieldrecht, met haar broer Reinier, haar moeder en tantes. Behalve de familieleden herkent Stratenus ook het voetenbankje: ,,Dat staat nog bij mij thuis."