• Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet
  • Edith Hazelzet

Erben Wennemars bij feestelijke start Daily Mile Amerongen

AMERONGEN Aangemoedigd door ouders, leerkrachten en Daily Mile ambassadeur Erben Wennemars renden de leerlingen van de Wilhelminaschool in Amerongen vol enthousiasme hun eerste mijl door de tuinen van het kasteel. In het zonnetje, begeleid door doedelzakmuziek en de meerennende, altijd energieke Wennemars, kon de start van dit voortaan dagelijks terugkerende onderdeel van de schooldag niet beter zijn.

Edith Hazelzet

Simonetta van den Berg, een de gemeentelijke buurtsportcoaches op Utrechtse Heuvelrug én ouder van kinderen op de Wilhelminaschool, organiseerde de feestelijke start van de Daily Mile in Amerongen. Dit deed zij samen met initiatiefnemer en mede-ouder Joost Doelman en meester Tijmen, die voor de gelegenheid gekleed was in de kilt van Simonettas Schotse echtgenoot. Onder begeleiding van doedelzakspeler Gareth Fraser, die helemaal uit Leeuwarden was gekomen om het feestje luister bij te zetten, liepen de leerlingen van de school naar het bordes van het kasteel. Daar werden zij toegesproken door wethouder Henk Veldhuizen en Erben Wennemars. De laatste benadrukte hoe belangrijk het is voor kinderen om jong te beginnen met bewegen en te ervaren hoe leuk dat is, en de taak die de leerkrachten ook hierin hebben. ,,Ik geloof in de kracht van beweging. Als kinderen op school niet leren, dat dat normaal is, dan wordt het op latere leeftijd lastig voor hen om voldoende te bewegen."

THE DAILY MILE The Daily Mile is een initiatief van het Schotse schoolhoofd Elaine Wyllie. Zij maakte zich zorgen over de conditie en het gewicht van haar leerlingen en nam hen daarom elke dag mee naar buiten om te rennen. Zij kwam erop uit dat een mijl de ideale afstand is om in de schooldag in te passen. Sinds Wyllie er in 2012 mee startte, vindt het initiatief wereldwijd navolging. Ook in Nederland: de leerlingen van meer dan 170 basisscholen hollen of lopen dagelijks de 1,6 kilometer. De Wilhelminaschool is, na de Merseberch in Maarsbergen en de Meander in Leersum, de derde school op de Utrechtse Heuvelrug, die de Daily Mile gaat lopen. Wennemars: ,,Het is zo eenvoudig om te doen. Daar kun je niet tegen zijn. Je hoeft je niet om te kleden, je hebt er niets voor nodig. Als de klas een dip heeft, dan ga je gewoon als leerkracht naar buiten en hollen. Daarna hebben de kinderen weer energie, en staat alles weer open om lesstof op te nemen."

PLEZIER ,,Heeft u een onderbroek aan?" vraagt een nieuwsgierige leerlinge aan de doedelzakspeler. Hij is de vraag gewend, maar geeft geen antwoord en houdt zich wijselijk bij zijn muziek. Erben Wennemars vond het Ameronger feestje zichtbaar leuk; hij maakte foto's en filmpjes van doedelzakspeler en kinderen en nam voor iedereen de tijd. ,,Ik ben vaker bij de aftrap van de Daily Mile bij scholen langs geweest, maar dit is wel heel leuk georganiseerd." Met een bel luidde hij voor elke groep van de Wilhelminaschool afzonderlijk de start in. En natuurlijk holde hij zelf mee door de prachtige tuinen van het kasteel. Met plezier deelde Wennemars na afloop handtekeningen uit en ging hij op foto's. Hij bleek zo geïnteresseerd in de historie van de plek, dat hij spontaan de uitnodiging aannam om het kasteel te bekijken. ,,Ik heb alle tijd. Vrienden van mij erfden onlangs kasteel Rechteren in mijn woonplaats Dalfsen. Het is een historische goudmijn, maar hoe hou je zo'n plek in stand en hoe maak je het levendig?" Hij wilde graag zien hoe men dit doet op Kasteel Amerongen.

SPORTWEKEN Gerbert Boor, directeur van de Wilhelminaschool zocht, ter voorbereiding van de dagelijkse loop, contact met andere scholen om hun ervaringen met de Daily Mile te horen: ,,Ik heb van hen begrepen dat je, wil je het als school volhouden en wil het effect hebben op de leerlingen, dan moet je dicht bij de kern blijven. Het inzetten zoals het bedoeld is: niet als wedstrijd, maar om spontaan lekker samen te bewegen en weer fris de banken in te schuiven." De gemeentelijke buurtsportcoaches zullen de Wilhelminaschool de komende tijd begeleiden in de uitvoering van de Daily Mile. De samenwerking tussen de gemeente en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) waarvoor de buurtsportcoaches zich hardmaken, is onlangs met drie

jaar verlengd. De coaches organiseren de komende drie weken in Amerongen sportweken, waaraan de scholen meedoen. Onder schooltijd kunnen kinderen kennismaken met verschillende vormen van sport. De verenigingen die hieraan meewerken zullen aansluitend aantrekkelijke aanbiedingen doen voor (proef)lidmaatschappen, om de drempel om te gaan sporten, weer lager te maken.