• 112Heuvelrug.nl

Driebergse 'boef' binnen vijf minuten gepakt

DRIEBERGEN Ruim 1.129 inwoners van Driebergen werden woensdagavond 9 december opgeschikt door een heuse burgernetactie. De reden hiervan was een vermeende woninginbraak aan de Aalscholver waarvan de dader op de vlucht was. Gelukkig voor de bewoners van de Aalscholver en Driebergen-Zuid ging het om een zogenaamde heterdaadoefening en werd de inbreker binnen vijf minuten - met behulp van burgernet - opgepakt.

Marc Satijn

De oefening werd gedaan om de werking van Burgernet te testen, een systeem waarbij deelnemers een spraak- of sms-bericht ontvangen met het verzoek in de buurt uit te kijken naar een persoon of voertuig na bijvoorbeeld een inbraak of verdachte situatie. Ditmaal bleek het een succes, want de actie werd- dankzij de oplettende burgernetdeelnemer Rick - binnen vijf minuten beëindigd.

Om 19.12 werd de melding door de meldkamer uitgezet onder de politieagenten: een prio 1 melding vanwege een inbraak aan de Aalscholver in Driebergen. Vanaf dat moment begon de actie en doken twee opvallende politieauto's, één onopvallende en een zogenaamde 'Biker' de buurt in en werd het eerste burgernetbericht verspreid met het signalement. Om 19.14 belde inwoner Rick met de meldkamer om te vertellen dat hij de verdachte persoon had gezien.

,,Ik zag hem lopen en heb direct gebeld. Ik had de meldkamer zelfs gevraagd of ik de persoon 'op de grond mocht werken'…", vertelt Rick na afloop trots. Doordat hij de locatie van de 'boef' kenbaar had gemaakt kon de fietsende politieagent Vincent Visser de dader op het spoor komen en om 19.17 pakken op de Waterhoen.

TROTS Wijkagent Rene Falke en agent Bert Schaafsma waren trots op het eindresultaat. ,,Van de 1.129 uitgestuurde berichten hebben ruim 800 mensen het bericht ook gehoord of gelezen. De agenten zagen bij binnenkomst in de wijk mensen actief meezoeken naar de dader. Uiteindelijk is er maar één telefoontje binnen gekomen, maar dit was dan ook direct een goede", aldus de trotse wijkagent. Ook burgemeester Naafs, die voor de gelegenheid mee mocht met politieagente Kim, was te spreken over de uitkomst. ,,Vijf minuten was erg snel! Ik had graag nog langer meegerend en over hekjes gesprongen", grapt de burgemeester.

EVALUATIE Na afloop van de burgernetactie was er een evaluatie in 'Het Hoge Licht' waarbij ook de burgerdeelnemers uitgenodigd werden. Eén van de belangrijkste aandachtspunten was dat mensen huiverig zijn om 1-1-2 te bellen bij verdachte situaties. ,,Ik ben bang dat ik mensen onnodig beschuldig", stelt een aanwezige mevrouw. Falke legt uit dat je altijd 1-1-2 moet bellen bij een verdachte situatie. ,,De meldkamer prioriteert uw melding wel…", stelt de agent, die afsluit met de slogan: '112 red je niet alleen levens mee, maar vang je ook boeven mee'.

Op dit moment zijn bijna 5.500 Utrechtse Heuvelrug-inwoners aangesloten bij Burgernet. Nog niet actief? Aanmelden kan op www.burgernet.nl of download de Burgernetapp voor de smartphone.

* Foto uit archief.