• Marc Satijn

Columniste naar dagblad Trouw

HEUVELRUG Columniste van deze krant, Trea van Vliet, zal gedurende de zomerperiode nieuwe columns publiceren in het landelijke dagblad Trouw. Waar ze in deze krant vooral de focus legt op haar verhuizing van de grote stad Rotterdam naar het pittoreske Amerongen, laat ze in het dagblad een heel persoonlijk onderwerp aan bod komen: haar zeventigjarige vader.

Marc Satijn

 

,,Ik heb een best lastige vader en daar ben ik gewoon over gaan schrijven", vertelt Van Vliet. Haar vader is psychiatrisch patiënt en kent zijn 'goede' en 'slechte' periodes. ,,Ik had hem zestien jaar niet gezien en heb weer contact sinds vier jaar. Wat hij nu exact heeft, weten we eigenlijk niet, maar ik kan hoe dan ook vreselijk lachen met mijn vader."

 

TROUW ,,Ik wilde mijn leuke en minder leuke ervaringen op papier zetten. Nadat ik de columns had geschreven, ben ik pas gaan nadenken in welke krant ik deze verhalen wilde publiceren. Ik wilde het hoe dan ook in een landelijke krant en de Trouw leek mij een krant die net even wat menselijker is dan de anderen. Tot mijn verbazing was er direct een akkoord", aldus de schrijfster, die nu gedurende de zomerperiode iedere woensdag een column zal publiceren. Van Vliet hoopt dat de lezer na het lezen van de soms leuke en soms wat zwaardere columns inziet dat het label 'psychiatrische patiënt' niet per definitie slecht of vervelend moet zijn. ,,Er kan een hele rijke wereld aan vast zitten. Mijn vader is bijvoorbeeld heel wijs, nuchter en heeft een behoorlijk scherpe kijk op de wereld."

De verhalen maken het verhaal van de vader van Trea, hun onderlinge relatie en zijn fascinatie voor de bouw van boten beeldend en levendig. ,,Dat is best wel eng, want het is heel persoonlijk. Maar toch wil ik laten zien dat het ook mooi kan zijn en dat het tegelijk best ingewikkeld is." Ze heeft dan ook geen idee hoe er landelijk zal worden gereageerd. ,,En dat maakt het dan weer spannend. Ik hoop dat het mensen raakt en dat mensen vergelijkingen zien, bijvoorbeeld met demente ouders."  

Tot nu toe zullen de columns alleen gedurende de zomerperiode worden gepubliceerd, maar Van Vliet heeft inmiddels vijftig onderwerpen op de plank liggen. ,,Maar eerst de zomer maar eens door. Wat er daarna gebeurt, zie ik wel. Ik kijk wat er op mijn pad komt", aldus Van Vliet. In ieder geval worden haar lokale columns binnen de Utrechtse Heuvelrug goed ontvangen en krijgt ze positieve reacties.

 

COLUMS ,,Het heeft mij goed helpen inburgeren", lacht Van Vliet, die ook nog genoeg verhalen heeft over deze regio. En ben ik opgedroogd, dan ga ik even ter voet het dorp in. Dat geeft altijd weer voldoende stof tot schrijven." Voorlopig zullen de columns over haar leven op de Utrechtse Heuvelrug dus nog in deze krant te lezen blijven. Benieuwd naar de verhalen van de vader van Trea van Vliet? Lees dan vanaf komende woensdag de artikelen in dagblad Trouw.