Asielzoekers krijgen steuntje in de rug

OVERBERG Door middel van een maatje asielzoekers activeren om beter te integreren in de Nederlandse samenleving; dat is het ideaalplaatje van de New Dutch Connections. De organisatie start vanaf 1 maart, in samenwerking met het asielzoekerscentrum in Overberg, een nieuw project. Hierbij staat het gebruik maken van netwerken centraal.

Jeroen van der Veer

,,De asielzoekers kunnen vaak meer dan men denkt en dat willen we gaan benutten. Ze hebben daarbij alleen een steuntje in de rug nodig", legt Joep Delasso uit.

Want dat gebeurt veel te weinig, vindt Delasso, die werkzaam is voor New Dutch Connections. In Overberg zitten zo'n 200 asielzoekers van onder de achttien jaar. Sommigen wachten op hun verblijfsvergunning en sommigen zitten in grote onzekerheid. ,,Ze hebben hier vaak het gevoel dat ze niets kunnen en mogen en dat is doodzonde. Ze zitten als het ware in de wachtkamer en in de tussentijd kunnen ze nauwelijks iets doen." Door een asielzoeker te koppelen aan een vrijwilliger, wordt gebruikt gemaakt van het netwerk van het maatje. Het is de bedoeling dat het koppel samen in gesprek gaat, om zo achter de doelen en wensen te komen. ,,Dit wordt gecoacht door een medewerker van de organisatie en vanuit daar maken we een stappenplan."

Meer in de abonneekrant van donderdag 29 januari.

Label:

Vluchtelingen