• Om 18.00 uur start het traditionele Grietmaal. Lekker eten, drinken, gezelligheid en muziek.

    Pander Roskam

Amerongse Grietmarkt in het groot

AMERONGEN De Grietmarkt bestaat dit jaar 15 jaar en dat wordt zaterdag 9 september groots gevierd. De markt heeft weliswaar de gebruikelijke 75 kramen, maar de uitbreiding zit vooral in de activiteiten er omheen.

Pander Roskam

De dag begint wat vroeger dan gewoonlijk met een wandeling door historisch Amerongen en het buitengebied met een gids van Utrechts Landschap. De wandeling (honden mogen -aangelijnd- mee) start om 08.00 uur op De Laan en zal daar om 09.45 uur ook eindigen. De wandelaars zijn dan precies op tijd voor de officiële opening die Grietmarkt voorzitter Ernst Hart samen met dorpswethouder Henk Veldhuizen en voorzitter Theo Joosten van Open Monumentendag Amerongen zal verrichten.

GRIETMAAL Als om 17.00 uur de markt is afgelopen bouwen de vrijwilligers de kramen om tot eettafels zodat deelnemers kunnen aanschuiven aan het traditionele Grietmaal, bereid met biologische producten van de markt door de koks van Herberg Den Rooden Leeuw en Restaurant Buitenlust. Bij deze restaurants zijn tot 6 september kaarten voor de maaltijd te koop. 18 euro voor volwassenen en 8,50 euro voor kinderen. Men kan voor kaarten ook terecht op de website: grietmarkt.nl/grietmaal.

De dag wordt feestelijk afgesloten met een speelfilm om 20.30 uur in Den Rooden Leeuw en door de jazzband 'Scotch & Water' die tussen 20.15 en 23.00 uur uur een concert geeft in Buitenlust.

MUZIEK Tijdens de markt is er natuurlijk ook veel muziek te beluisteren. Troubadour Coen Zeeman en Greetje de Raat bewegen zich na de opening over de markt. Folkgroep 'Schraapstaal' brengt Westeuropese volksmuziek, het vierstemmige koor 'Ridge Voices' geeft een lunchconcert en singer-songwriter Django Boegheim begeleidt zichzelf op de gitaar in de middag, gevolgd door akoestisch live duo Sander & Desi en gipsy jazz trio Pigalle 44. Tijdens het Grietmaal kan er genoten worden van het Niveo-combo. 

Coen Zeeman geeft een aantal voorstellingen waarbij hij kinderen tussen 4 en 9 jaar een inkijkje biedt in de middeleeuwen met liedjes over jonkvrouwen, prinsessen en ridders. Zijn voorstellingen worden afgewisseld met de verhalen vann Mama Belle, waarbij kinderen kunnen meespelen of op hun gemak luisteren. Kinderen zijn de hele dag welkom in de knutselkraam. Ze kunnen een 'klei-kop' boetseren en beschilderen, en een jubileum-Grietkleurplaat inkleuren. Voor de mooiste kleurplaat is er voor kinderen én volwassenen een leuke prijs.

De verkopers van kunst en design zijn zelf ook de makers. Zo zijn pottenbakkerij De Vogelpot (handgedraaide dierenpotten) en edelsmid Marlies Dinnissen present met recent werk. Bijzonder deze keer is dat je onderdeel kan worden van de kunst door op de foto te gaan als 'Griet', de naamvrouwe van de markt: Margaretha Turnor.

Eén van de genoeglijkheden van de Grietmarkt is dat er veel gelegenheid is om de biologische producten van de markt te proeven, te ruiken en aan te schaffen. Liefhebbers van pittige smaken komen aan hun trekken bij Hottie Sambal en Eemlook. Slow Food heeft een proeverij met producten van de markt. Bezoekers kunnen ook voor een hapje en een drankje terecht op het terras. En 's avonds bij het Grietmaal natuurlijk.

Dankzij de sponsors zijn de toegang en alle activiteiten gratis. Kaarten voor het Grietmaal zijn verkrijgbaar tot 6 september. Volgende week in De Kaap het hele programma. De Grietmarkt is op 9 september tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op de Margaretha Turnorlaan, tegenover het kasteel. Het frietmaal start om 18.00 uur.

Meer info: www.grietmarkt.nl.