• Mannetje venwitsnuitlibel

    Jan Katsman

Speuren naar vlinders en libellen in het Leersumse Veld

15-07-2017, 13:20 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 23 juli 2017, 11:00 tot 14:00

Locatie:

Maarsbergseweg 18a, Leersum
Informatiecentrum De Veldschuur
Leersum

Over juffers, blauwtjes en groentjes, de kleine vos en de grote keizerlibel

Zondag 23 juli organiseert Staatsbosbeheer een excursie in het Leersumse Veld. Jan Katsman, één van onze natuurgidsen neemt je graag mee. Hij is gespecialiseerd in libellen, vlinders en vogels. Deze zondag zal vooral in het teken staan van vlinders en libellen van het Leersumse Veld. De wandeling voert naar de Leersumse Plassen waar de venwitsnuitlibel, vuurjuffer, watersnuffel en oeverlibel leven. Jan vertelt daarbij over de leefwijze en bijzondere namen. Ook de vlinders van het Leersumse Veld komen aan bod. Het heideblauwtje vliegt rond deze tijd en ook de distelvlinder en kleine vos kunnen zich laten zien. Een leuke excursie voor jong en oud over deze fascinerende insecten.

Libellen zijn de grootste insecten van Europa. Ze kunnen verbazingwekkend goed vliegen en hebben prachtige kleuren. En hun leefwijze is bijzonder. Van ei naar larve duurt twee tot vier weken, maar als larve doorloopt een libel negen tot zestien verschillende stadia en verblijven sommige soorten bijna vijf jaar onder water! Pas daarna komt de laatste vervelling, naar volwassen libel. De Drie Plassen van het Leersumse Veld trekken veel libellensoorten aan. Jan Katsman inventariseert hier de libellen en loopt een vlinderroute in het Leersumse Veld. Hij weet veel te vertellen over beide soorten insecten en hun leefwijze. Weet je bijvoorbeeld wat een paringswiel is, of een legboor? Jan vertelt het graag tijdens deze leerzame en leuke excursie.

De wandeling is geschikt voor jong en oud en start om 11.00 uur bij Infobalie "De Veldschuur" aan de Maarsbergseweg 18a in Leersum. Omstreeks 14.00 uur ben je weer terug en staat er een kopje koffie of thee voor je klaar. Zorg voor stevige schoenen en eventueel regenkleding. Een verrekijker meenemen is erg handig. Een stevige kinderwagen kan mee, een scootmobiel helaas niet. De kosten voor deelname bedragen € 4,00 voor kinderen en € 7,50,- voor volwassenen, inclusief een drankje na afloop. Wil je zeker zijn van deelname, boek dan via www.staatsbosbeheer.nl/vlinderslibellenleersumseveld