Verwarring

De meivakantie, een uiterst verwarrende tijd. Om te beginnen omdat het grootste deel van de vakantie in april en helemaal niet, zoals de naam suggereert, in mei valt. En dan het feit dat de ene school één en de andere school twee weken vakantie geeft. En dan hebben wij hier nog geluk. Wij horen namelijk duidelijk bij een regio, regio midden.

Ik ken mensen die elders, op het grensgebied van twee regio's wonen: daar is er helemaal geen touw meer aan vast te knopen. Je zal daar maar tweeverdieners zijn met twee kinderen op de basis- en de middelbare school. Een gezamenlijke vakantie zit er dan niet meer in.

En wat dacht u van die feest- en gedenkdagen. Koningsdag, 4 mei, 5 mei: Wel vrij, niet vrij, verplichte ATV of eens in de vijf jaar vrij. Ik weet het niet meer! En tot overmaat van ramp zit 30 april nog steeds in mijn genen als de dag des konings. Ik kan me levendig indenken dat er op die al dan niet feest- en gedenkdagen mensen zijn die op hun werk komen terwijl er geen werk is en vice versa.

En blijkbaar ben ik niet de enige die met dit probleem worstelt: ik las over een enquête waarin mensen gevraagd wordt of 5 mei een officiële vrije dag moet worden. Zeven van de tien Nederlanders bleken hier voor. Uitgebreid kwam de uitslag in het nieuws, alsof Columbus een nieuw continent had ontdekt: TV, radio, social media, kranten. De hype over de uitslag verbaasde me: het leek me namelijk niet meer dan logisch dat een groot deel van de bevolking voor een extra vrije dag is: wie wil dat nu niet, een lekker dagje betaald vrij of geen school?

Eigenlijk was zeven op de tien nog betrekkelijk laag. Wat zou de uitslag geweest zijn wanneer de vraag bijvoorbeeld geluid had: ''Wilt u dat 5 mei in plaats van tweede kerstdag een officiële vrije dag wordt?'' Wanneer er dan nog steeds zeven op de tien mensen voor zou zijn geweest zou het bericht echt nieuwswaardig zijn! Maar nu ....

En ook ten aanzien van de files is de situatie tamelijk verwarrend. Kun je normaalgesproken vrij nauwkeurig inschatten waar en waneer er files staan, in de meivakantie is dit een stuk moeilijker.

Op momenten dat je files verwacht zijn ze er niet omdat je toevallig net in een regio rijdt waar iedereen met vakantie is. Terwijl je op een ander moment vol in de rem moet omdat er op de A12, buiten de normale spitstijd, ineens 26 kilometer Duitsers in een rij staan die bij Lobith ons land zijn binnengekomen. Een half uur lang zie ik mensen om mij heen in, naarmate de tijd verstrijkt, afnemende vakantiestemming.

Achter het stuur begin ik de krant maar te lezen: de namen van mensen die een lintje hebben gekregen. Ik hoop van harte dat er iemand opstaat die de verwarring rondom de meivakantie weet op te lossen: ik zou hem of haar gelijk voordragen voor een lintje.....

Adriaan Boland