Vakantiewerk

De zomer: de tijd voor vakantiewerk. Een groeiende economie, dus keus te over. In de supermarkt, de horeca, bij de slager. De schooltassen hangen buiten, al dan niet verregend, en iedereen zoekt. Het ideale vakantiebaantje. In de krant staat zelfs een oproep: wie heeft het allerleukste vakantiebaantje op de Heuvelrug?

Ik denk terug aan mijn vroegere vakantiebaantjes. Herinner me hoe ik, zittend in een klein boswachtershuisje, entreekaartjes verkocht voor een park. Onder de zestien was gratis, daarboven betaalde je de volle mep. Wat me vooral bij is gebleven is het oneindige assortiment aan trucs die mensen uithaalden om onder betaling uit te komen. Kinderen van ver boven de zestien, nog sterker: van bijna middelbare leeftijd, die zonder blikken of blozen als vijftienjarigen werden gepresenteerd; en mensen die zogenaamd nietsvermoedend mijn boswachtershuisje voorbij liepen en wanneer ik ze aansprak de vermoorde onschuld speelden.

sIk zou een boek vol kunnen schrijven over al die verschillende probeersels. Best wel een leuk vakantiebaantje, maar het allerleukste? Dat nou ook weer niet.

Ook was ik een vakantie postbezorger. In de tijd dat er nog aanzienlijke hoeveelheden post waren. Van dat baantje herinner ik me vooral twee dingen: dat op de dag dat tijdschriften uitkwamen iedereen op het postkantoor tijdschriften zat te lezen en verder de consternatie die ontstond toen één van de collega's door een bewoner met een criminele achtergrond met een geweer achterna was gezeten en ternauwernood had weten te ontsnappen! Weken later werd er nog over gesproken. Leuk en aardig allemaal, maar het predicaat 'leukste baantje' gaat me te ver.

Een leuk vakantiebaantje vinden is ook kansen zien en kansen pakken. In de krant stonden er een paar. Zo las ik over Restauraan Parcque Broeckhuiyszen waar ze iemand in de keuken zochten, liefst een vijfsterrenkok. Maar die vind je niet zo maar, dus als vakantiewerker met feeling voor lekker eten zou ik zeker eens een visje uitgooien. Je weet maar nooit ...

En ook wanneer je van muziek houdt kom je volgens mij gemakkelijk aan de bak. Zeker met wat leidinggevende capaciteiten. Bij Radio 90 FM is immers een bestuurscrisis. Meld je aan en zorg dat de crisis voorbij gaat en de aandacht weer naar muziek uitgaat. Een unieke kans!

En ja, zelfs voor een vakantiewerker met criminele inslag liggen er momenteel kansen. Zo neemt het aantal plofkraken hand over hand toe. Dus met de juiste contacten kun je volgens mij in de schoolvakantie zonder al te veel moeite zes weken als junior-plofkraker aan de slag. Het is een kwestie van willen...

En mocht je nou echt niets kunnen vinden dan is er altijd nog één laatste redmiddel om je vakantie nuttig te besteden: je inschrijven voor het NK-Bommetje. Zelfs deze ervaring kan ooit van pas komen, zeker als je in de prijzen valt..

Adriaan Boland